Konference

Výroba potravin 2020

Legislativa - Dozor - Trendy

First Minute sleva 15 %! Akce platí do 30.6.2019

doc. Ing. Kamila Míková CSc., Doc. Ing. Helena Čížková Ph.D., MUDr. Pavla Svrčinová, Mgr. Martin Hedeja, Ing. Miroslav Šuška, Mgr. Karolína Mikanová

První ročník konference věnovaný problematice potravin a potravinářského průmyslu.

4.12.2019

9:00 - 16:30

Praha

Adresa bude upřesněna

3990 Kč

3392

Sleva až 20 % pro více účastníků na jedné přihlášce. Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.

Program

Moderátor akce:

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (VŠCHT)

Novinky v potravinářské legislativě

Zástupce Ministerstva zemědělství ČR

Současná role veterinárního dozoru při uvádění potravin na trh

Zástupce Státní veterinární správy ČR
Státní veterinární správa má jako dozorový orgán v kompetenci výrobu, skladování, přepravu, dovoz, vývoz a prodej potravin živočišného původu. Jaké jsou současné zkušenosti zástupců veterinárního dozoru se schvalováním, registrací a zejména kontrolami potravinářských podniků zabývajících se výrobou nebo uváděním potravin živočišného původu na trh?

Povinnosti provozovatele potravinářského podniku při provozu internetového obchodu s potravinami
Mgr. Martin Hedeja (SZPI)
Jaké jsou základní požadavky kladené na provozovatele potravinářského podniku, který uvádí na trh potraviny prostřednictvím internetového prodeje? Jak splnit informační povinnost, identifikaci vůči spotřebiteli, dodržovat práva spotřebitele a správně uvádět informace o prodávaných potravinách v souladu s potravinářskou legislativou? Jaký je vztah mezi reklamou a internetovým prodejem? V prezentaci Státní zemědělské a potravinářské inspekce bude uveden přístup SZPI ke kontrole e-commerce a výsledky kontrolní činnosti v této oblasti.

Časté mýty a omyly v označování potravinářských produktů
doc. Ing. Kamila Míková, CSc. (VŠCHT)
Požadavky na označování potravin specifikují evropské a tuzemské legislativní předpisy. Přestože nároky těchto předpisů jsou uplatňovány již delší dobu, stále dochází k uvádění chybných nebo mylných údajů na etiketách. Zdravotní a výživová tvrzení bývají nadužívána ve snaze výrobek zatraktivnit. Nejasnosti panují u uvádění země původu. Chybuje se u dobrovolných informací. Které informace jsou při označování povinné a jak předcházet omylům a nedostatkům?

Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?
doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D. (VŠCHT)
Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání spotřebitele od naředění výrobku vodou přes záměnu zeměpisného původu po nepravdivou deklaraci bio původu potraviny.

Mikrobiální rizika z potravin neživočišného původu
MUDr. Pavla Svrčinová (Hygienická stanice hlavního města Prahy)
V posledních letech proběhlo na území EU několik epidemií závažných onemocnění, jejichž příčinou byla konzumace potravin rostlinného původu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin proto přistoupil k hodnocení rizikovosti jednotlivých druhů těchto produktů. Praxe ukazuje, že potraviny rostlinného původu jsou často opomíjeny výrobci potravin v rámci provádění analýzy rizika při stanovení postupů založených na principu HACCP.

Efektivní minimalizace rizika kontaminace potravin cizími předměty
Ing. Miroslav Šuška (QUALIFOOD s.r.o. a zástupce IFS Management GmbH pro ČR/SR)
Jsou cizí předměty reálně se vyskytujícím nebezpečím v potravinách nebo jen dalším finančně nákladným požadavkem potravinářských norem? Jaké požadavky jsou kladeny ze strany GFSI schválených norem IFS Food a BRC Food na výrobce potravin? V kterých případech je vhodné zavádět opatření pro minimalizaci kontaminace cizími předměty? Diskutovány budou různé možnosti, kterými je možné tato opatření účinně realizovat.

Proces schvalování nové potraviny – jednoduchá věc?
Mgr. Karolína Mikanová (UniConsulting s.r.o.)
Problematiku nových potravin (nově např. hmyz) nebo nových složek potravin upravuje od loňského roku nařízení (EU) 2015/2283, jež přineslo několik novinek. Proč je důležité, aby tyto potraviny prošly před uvedením na trh procesem autorizace nebo notifikace? Jak zjistit, zda surovina pro výrobu potravin je, nebo není „novou“? Nové potraviny nemusejí být vyrobeny jen novým technologickým procesem, ale mohou to být i potraviny, které jsou mimo EU zcela běžné. Jaké další legislativní požadavky se na tyto produkty vztahují?

Lektoři

doc. Ing. Kamila Míková CSc.

Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a v Boneco, a.s., jako odborný poradce pro…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Miroslav Šuška

jednatel / Managing Director QUALIFOOD s.r.o.

Během své profesní praxe působil jako manažer kvality jednoho z 10 největších světových potravinářských výrobců, poté založil poradenskou společnost QUALIFOOD s.r.o., kde působil jako poradce u společností jako Váhala a spol., Bongrain, Nutricia, Nestlé, Yoplait a řadě dalších. Od roku 2000 je BRC…

Více informací a další semináře lektora
!ERR No images found in //image.dashofer.cz/fotogalerie/skp19/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

Termín a místo konání

4.12.2019

9:00 - 16:30

Praha

Adresa bude upřesněna

3990 Kč

3392

Sleva až 20 % pro více účastníků na jedné přihlášce. Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.