Novely vyhlášek o závodním stravování

27.5.2008, , Zdroj: Verlag Dashöfer

S účinností od 1. ledna 2008 byla novelizována vyhláška o závodním stravování č. 430/2001 Sb. novela byla provedená vyhláškou č. 354/2007 Sb., která se vztahuje na závodní stravování v organizačních složkách státu a ve státních příspěvkových organizacích.

Tento článek je z 27.5.2008. Aktuální informace získáte na našich seminářích.

S účinností od 1. ledna 2008 byla novelizována vyhláška o závodním stravování č. 430/2001 Sb. novela byla provedená vyhláškou č. 354/2007 Sb., která se vztahuje na závodní stravování v organizačních složkách státu a ve státních příspěvkových organizacích.

Vyhláška č. 84/2005 Sb. o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky byla novelizována vyhláškou č. 17/2008 Sb., která nabyla účinnosti od 1. 2. 2008.

Novely nepřinášejí významnou změnu v podmínkách závodního stravování, jen upřesňují text a sjednocují některá kriteria. Obě vyhlášky umožňují závodní stravování ve vlastním stravovacím zařízení nebo v zařízení jiné fyzické nebo právnické osoby.

Stravování ve vlastním stravovacím zařízení

Ve vlastním stravovacím zařízení se mohou stravovat zaměstnanci, kteří v kalendářním dni vykonali práci v místě výkonu práce alespoň 3 hodiny. Zaměstnanci uhradí u hlavního jídla pořizovací cenu surovin, která jim bude snížena o příspěvek z fondu kulturních a sociálních potřeb. (Dále „snížená úhrada“.) Další hlavní jídlo v kalendářním dni může obdržet zaměstnanec, který vykonal práci déle než 11 hodin v úhrnu s povinnou přestávku, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout.

Změna oproti dřívější úpravě je v prodloužení doby výkonu práce z 10 na 11 hodin, ale je výslovně uvedeno, že se v této době započítá povinná přestávka. Práce musí být provedena v místě výkonu práce uvedeném v pracovní smlouvě.Nezměnila se možnost pro důchodce, kteří pracovali v organizaci před odchodem do důchodu, aby jim bylo poskytnuto jedno hlavní jídlo za sníženou úhradu. Za sníženou úhradu, tedy i s příspěvkem FKSP, se mohou stravovat i žáci a studenti, kteří vykonávají v organizaci praktický výcvik a jejich stravování není zajištěno jiným způsobem. Pokud dostávají odměnu za tuto činnost a z odměny se vypočítává příděl do FKSP, pak mají nárok na příspěvek z fondu. Pokud nárok na příspěvek z FKSP nemají, uhradí cenu spotřebovaných surovin.

Rozdíl mezi vyhláškami je v možnosti poskytnout jedno hlavní jídlo zaměstnancům, kteří pracují na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. V obou vyhláškách je shodně upraveno, že tito zaměstnanci uhradí jedno hlavní jídlo ve výši pořizovací ceny surovin. Vyhláška č. 430/2001 Sb. po novele vyhláškou 354/2007 Sb. neuvádí rozsah odpracované doby, avšak tito zaměstnanci mají možnost využít závodní stravování v den, kdy jsou přítomni v práci, pokud je to upraveno vnitřním předpisem.Naproti tomu vyhláška o závodním stravování pro příspěvkové organizace zřízené ÚSC požaduje přítomnost v práci v kalendářním dni alespoň 3 hodiny. I v těchto organizacích by mělo být upraveno v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem, za jakých podmínek se mohou stravovat zaměstnanci, kteří pracují na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Zaměstnanci, kteří se podílejí na přípravě jídel, se stravují za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci. Takto to upravuje vyhláška 17/2008 pro PO zřízené ÚSC. Vyhláška 354/2007 Sb. připouští u státních PO a OSS, že se může snížená úhrada lišit pro některé kategorie zaměstnanců. V tomto případě budou zaměstnanci vlastního stravovacího zařízení hradit průměrnou cenu.

Stravování zabezpečené prostřednictvím jiné fyzické nebo právnické osoby

V dřívější úpravě byla možnost, aby zaměstnanec využil závodní stravování, které je zabezpečené v zařízení jiné fyzické nebo právnické osoby, jen v případě, že nebyl během stanovené směny na pracovní cestě, která trvala déle než 5 hodin. Tato podmínka již neplatí. V obou vyhláškách je shodná úprava. Zaměstnanci se poskytne jedno hlavní jídlo za stejných podmínek jako ve vlastním stravovacím zařízení:

  • musí v kalendářním dni odpracovat alespoň 3 hodiny,
  • práce musí být vykonána v místě, které má uvedeno v pracovní smlouvě.
Další hlavní jídlo se poskytne za stejných podmínek, jaké jsou uvedeny u stravování ve vlastním stravovacím zařízení:
  • v daném kalendářním dni musí být výkon práce s přestávkou v práci delší než 11 hodin,
  • práce musí být vykonána v místě, které má uvedeno v pracovní smlouvě.

Náklady hlavní činnosti

Výše nákladů, které jsou nákladem hlavní činnosti zaměstnavatele, je zachována v původní výši, tj. do 55 % z celkové ceny jídla a nejvyšší úhrada nemůže přesáhnout 70% horní hranice stravného při pracovní cestě 5 až 12 hodin.

Kombinovat oba způsoby závodního stravování, tj. současně provozovat vlastní stravovací zařízení a také umožnit stravování v cizím stravovacím zařízení je možné jen u zaměstnanců, kteří mají odborným lékařem potvrzen jiný typ stravování (dietní). Další možnost využít cizí stravovací zařízení je pak v době, kdy je vlastní stravovací zařízení mimo provoz. I v těchto případech je pro nárok na sníženou úhradu rozhodující odpracovaná doba delší než 3 hodiny v místě výkonu práce určeném pracovní smlouvou. Kombinovat oba způsoby stravování je možné v případě odloučených pracovišť. I v tomto bodu nedošlo ke změně.

Zaměstnanci, kteří využijí závodní stravování a nesplní podmínky odpracované doby, protože jsou např. v pracovní neschopnosti, mají dovolenou nebo jinou překážku v práci, musí uhradit celou cenu jídla, tedy včetně ostatních provozních nákladů, osobních nákladů a věcné režie.

Více informací se dozvíte na semináři Závodní stravování z účetního a daňového pohledu v příspěvkových organizacích a organizačních složkách státu.