Dnem 1 .3 .2005 vstoupila v platnost vyhláška č. 84/2005 Sb. Jsme PO zřízená městem a chtěli bychom vědět, jak rozúčtovat stravenky, které máme v ceně 50 Kč.
Vyhláška 84/2005 Sb. se vztahuje jen na příspěvkové organizace zřízené ÚSC. Podle této vyhlášky se stravenky považují za formu závodního stravování zajišťované prostřednictvím jiné právnické nebo fyzické osoby. Určení výše nákladů, které může hradit zaměstnavatel jako náklad hlavní činnost, vychází z poměru: 55% ceny stravenky může být nákladem na hlavní činnost a zbytek hradí strávník. Ve Vašem případě je to maximálně Kč 27,50 a zbytek Kč 22,50 hradí strávník. Může však dostat příspěvek z FKSP, jehož výše není omezena. Dříve podle Nařízení vlády č. 137/1989 Sb. o nákladech na závodní stravování bylo možné přispívat jen do výše 50 % ceny potravin. Toto nařízení vlády je zrušeno a nahradila ho vyhláška č. 84/2005 Sb., kde se takovéto omezení neuvádí. V případě stravenky za Kč 50 není překročen další limit, který vyhláška uvádí, a to 70% stravného na horní hranici pásma při pracovní cestě 5 - 12 hodin. V roce 2005 je to Kč 69, tedy 70% je Kč 48,30, v nákladech však bude Kč 27,50. Zřizovatel by však mohl svým pokynem stanovit ještě nižší částku, kterou může z jeho příspěvku hradit PO jako ostatní sociální náklad, pak zbytek do ceny stravenky hradí strávník. Pokud stanovíte příspěvek z FKSP např. Kč 12,50, pak strávník bude hradit Kč 10. Musí však splnit podmínku uvedenou v § 5, odst. 2, tj. že pracovník nebyl během stanovené směny na pracovní cestě, která trvala déle než 5 hodin.
Účtování: PO nakoupila stravenky, např. 100 ks po Kč 50 a k tomu uhradila provizi Kč 150. Zaměstnancům bylo vydáno 95 ks.
Č. |
Účetní případ |
Kč |
MD |
D |
1. |
Faktura za nákup stravenek, které jsou ceniny |
5150 |
|
321 |
|
v tom nominální hodnota stravenek |
5 000 |
263 |
|
|
provize |
150 |
518 |
|
2. |
Výdej 95 ks stravenek |
4 750 |
|
263 |
|
v tom náklad hlavní činnosti |
2 612,50 |
518(528) |
|
|
příspěvek z FKSP |
1 187,50 |
912 |
|
|
pohledávka za strávníky |
950 |
335 |
|
3. |
Strávníci uhradili v hotovosti |
950 |
261 |
335 |
Přijďte se informovat, jak správně účtovat stravovací služby, jak kalkulovat cenu stravného a jak stravovací služby zdanit! Zveme Vás na seminář „Závodní stravování v příspěvkových organizacích a organizačních složkách státu“.