On-line konference

Označování potravin 2024

Připravte si dotazy, těšíme se na vás!

doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila Lacinová

Nejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.

12.6.2024

10:00 - 13:00

On-line

YouTube

Přihlásit Připomenout

4 490,- Kč

Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.

Tvrzení na přední straně obalu jako vhodný marketingový nástroj
V dnešní době překypují obaly potravin různými tvrzeními, které jsou velmi často pro zákazníky matoucí a klamavé. Dozvíte se, jaké vhodné claimy lze použít pro různé typy potravin. A jak tvrzení správně formulovat, aby splňovaly legislativní požadavky, a zároveň byly marketingově atraktivní.

Označování doplňků stravy se zaměřením na tvrzení
Poptávka po doplňcích stravy neustále roste a výrobci tohoto trendu využívají. Jejich snahou je vytvořit co nejatraktivnější obal pro spotřebitele, kde budou uvedeny zdravotní benefity, který právě jejich výrobek přináší. Pro specialisty z marketingu bývá někdy snadné nechat se unést a deklarovat tvrzení, která jsou v rozporu s legislativou. V prezentaci se dozvíte, jakým formulacím se při nabízení doplňků stravy vyhnout a které jsou naopak přípustné, jelikož jejich uvádění je typické právě pro tento typ potravin.

Nový algoritmus pro výpočet Nutri Score
Nutri-Score je dobrovolný systém označování výživové hodnoty potravin a nápojů na přední straně obalu výrobku formou loga s pětibarevnou škálou. Jeho cílem je informovat spotřebitele o zdravotních výhodách nebo nevýhodách potravin v tržní síti. Je v platnosti od roku 2017, avšak původní výpočet se stal předmětem kritiky vzhledem k zastaralosti či nepřiměřenosti některých doporučení. Od ledna 2024 vstupuje v platnost nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který spočívá v nové kategorizaci potravin a ve změně bodového hodnocení. Jeho cílem je zpřísnění hodnocení některých potravin, které navzdory vyššímu obsahu některých nežádoucích živin jako je cukr nebo sůl, byly na stupnici Nutri-Score stále hodnoceny poměrně pozitivně. Podle nového postupu si tak některé výrobky, zejména ty s vyšším obsahem cukru nebo soli, pohorší, a naopak některé dosud negativně hodnocené potraviny jako jsou např. oleje nebo tučné ryby získají lepší hodnocení.

Označování potravin z pohledu dozorového orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin. Označování potravin představuje důležitou komunikační linku mezi výrobce a spotřebitelem. Na základě správného označení může spotřebitel učinit informovaný výběr potraviny, která vyhovuje jeho individuálním potřebám. Nedostatky a chyby v označování vedou nejen ke klamání spotřebitele, ale nesprávné označení a z něj plynoucí nevhodné použití potraviny může v některých případech ohrožovat zdraví spotřebitelů.

Lektoři

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a ve společnosti Boneco jako odborný poradce…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Tereza Fišerová

Absolvovala Fakultu chemicko-technologickou na Univerzitě Pardubice, obor Hodnocení a analýza potravin. Působí jako odborný poradce v oblasti značení potravin, je auditorkou a školitelkou ve firmě Uniconsulting s.r.o.

Více informací a další semináře lektora

Mgr. Ing. Eva Singrová

Vystudovala obor Potravinářská chemie a technologie na Vysokém učení technickém v Brně a o 2 roky později dokončila program Právo a právní věda na Masarykově univerzitě v Brně. Působí na Ústředním inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně jako metodik pověřený metodickým řízením kontrolní činnosti v oblasti obecného označování…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Kamila Lacinová

Vystudovala obor Chemie a technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Působila nejprve jako inspektorka SZPI. Momentálně pracuje ve společnosti UniConsulting s.r.o. jako auditor a odborný poradce.

Více informací a další semináře lektora

!ERR No images found in //image.dashofer.cz/fotogalerie/skpozn24/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

Termín a místo konání

12.6.2024

10:00 - 13:00

On-line

YouTube

Přihlásit Připomenout

4490

Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.

Předchozí ročníky

Označování potravin 2023