Seminář

Ochrana osobních údajů, archivace dat, osobní spis

Nakládejte správně s osobními údaji zaměstnanců

Ing. Růžena Klímová

Na semináři se seznámíte s problematikou ochrany osobních údajů v oblasti mzdové a personální agendy podle zákona č. 110/2019 Sb. a obecného nařízení EU, známého pod zkratkou GDPR. Získáte informace, kdy je nutné mít souhlas se zpracováním osobních údajů, kdy je to nadbytečné, co je citlivý osobní údaj a jak je nutné s ním zacházet. Též se dozvíte, jaké jsou archivační lhůty všech dokumentů v personální a mzdové agendě, jaké jsou formy archivace dat a jak se provádí skartace dokumentů.

Seminář je určen:

mzdovým účetním, personalistům a ostatním osobám, které chtějí získat informace v dané oblasti.

Obsah semináře:

1) Ochrana osobních údajů

  • Právní úprava
  • Definice pojmů osobní údaj, citlivý údaj , biometrický údaj, anonymní údaj,  subjekt údajů, správce údajů, zpracovatel údajů, pověřenec
  • Zpracování osobních údajů, uchovávání osobních údajů, archivace údajů, výmaz údajů (být zapomenut).
  • souhlas se zpracováním osobních údajů – kdy je nutný, kdy nikoliv
  • Povinnosti při zpracování osobních údajů
  • Povinnosti při zpracování citlivých údajů
  • Práva subjektu údajů
  • Likvidace osobních údajů
  • Úřad pro ochranu osobních údajů
  • Přestupky, správní delikty
  • Kamerový systém
  • Osobní spis, obsah spisu, ochrana osobních údajů v osobním spisu
  • Inzerát a osobní údaje uchazeče o zaměstnání

 2) Archivace dat

  • Právní úprava
  • Základní pojmy – dokument, původce dokumentu, spisová služba, archiválie, archiv, registratura, archivní zpracování, označování dokumentů symboly A,S,V
  • Evidence dokumentů, archivace dokumentů a vyřazování dokumentů
    - archivace  analogová a digitální
    - digitální archivace vlastní a jiným subjektem a povinnosti vůči  OSSZ
  • Spisová služba – pro veřejnoprávní původce (jen stručně)
  • Ochrana archiválií
  • Síť archivů v ČR
  • Archivační lhůty jednotlivých dokumentů mzdové a personální agendy
    - mzdový list, doklady o pracovněprávních náležitostech
    - doklady o vzniku, trvání a ukončení PPV
    - vnitřní předpisy
    - prémiové řády
    - docházka do zaměstnání
    - doklady o pracovním volnu bez náhrady příjmu
    - dovolenky
    - důtky, výtky, pozitivní hodnocení zaměstnance
    - pracovní výkazy
    - účetní záznamy
    - doklady o srážkách ze mzdy
    - doklady o zdravotním pojištění a sociálním zabezpečení, nemocenském pojištění, ELDP, atd.
    -  mzdové a účetní rekapitulace
    - výplatní lístky

3) Osobní spis

  •     Obsah osobního spisu a jeho ochrana
  •     Práva zaměstnance ve vztahu k osobnímu spisu

4) Dotazy posluchačů

Lektor

Ing. Růžena Klímová

V roce 1973 absolvovala VŠE, obor učitelství ekonomických předmětů. Dvouleté postgraduální studium absolvovala  na obchodní fakultě VŠE v r. 1979.

Od roku 1973 pracovala ve velké obchodní organizaci nejprve jako odborný specialista, později jako vedoucí mzdového odboru. Obdobnou  funkci vykonávala na ČVUT - Správa kolejí a menz. Pracovala na MZV…

Více informací a další semináře lektora

Termíny a místo konání

5.11.2021

9:00 - 14:00

Praha

Jakmile vypíšeme nový termín, dáme Vám vědět. Nechte nám prosím na sebe kontakt.

3 690,- Kč

Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.